La Mortaise

Fietsvakantie 2/8/10 - 11/8/10

Van Beaune naar Santenay door de wijngaarden

De fietsen gingen achterop de auto.

Op ons programma : een heen- en terugtochtje door de wijngaarden van Beaune tot in Santenay.
Pittig tochtje : klimmen en dalen tussen de wijngaarden door.

We fietsen door piepkleine dorpjes met namen van kleine en grote wijnen : Pommard, Volnay, Meursault, Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet, om aan te komen in Santenay.
De route is goed bewegwijzerd (eens je de startplaats gevonden hebt tenminste).
In Santenay wilden we ook op cachetocht naar de schat bij de Moulin a vent. We zagen hem liggen ... hoog op de heuvel en hebben wijselijk besloten om toch maar niet op cachetocht te gaan.

Op de terugweg wilden we in Meursault iets drinken.
Frankrijk ligt een beetje moeilijk op dat vlak. Het terras waar we ons neervleiden had een bordje : bar fermé.
Niets te drinken dus. Gelukkig was de bar aan de overkant wel open.
Linda bestelde een grote koffie (nadat de kelner een groot en kopje had getoond ter illustratie). Dat groot bleek tegen te vallen. Het kopje was dan wel groot, de inhoud ...

Terug aangekomen in Beaune zijn we toch op schattenjacht gegaan in het park dat we bij de start van de wijnroute voorbijgefietst waren.
De cache was snel gevonden.
Dan terug naar de auto, fietsen op de drager gezet en zo slotvast als mogelijk gemaakt, fietskleren omgewisseld voor een beetje 'deftiger' kledij en dan de stad ingetrokken voor een bezoek aan l'Hospice de Beaune. Een bezoek meer dan waard.

Terwijl we toch in een toeristische stad rondliepen, zijn we meteen ook maar op cadeautjesjacht gegaan.
En met die mooie buit hebben we op een bankje in een parkje wat uitgerust tot het restaurant dat we gekozen hadden, openging.
Le grand Bleu van Beaune ;)

't was de moeite van het wachten zeker waard.
We kozen voor het seizoensmenu en trakteerden onszelf eerst op een glaasje cremant de bourgogne dat vergezeld werd van 4 kaassoesjes en een gazpacho van komkommer.
We aten foie gras de canard des Landes als voorgerecht.
Als hoofdgerecht kozen we de doradefilet op zachtgestoofde venkel met toefje knolselderpuree, peterseliepuree, girolles, fijne boontjes, sauce de crustacés.
Bij dit alles een pichet Bourgogne Alligoté 2007
En als nagerecht de assiette de fruits brulée met frambozensorbet.

Daarna via donkere, kronkelige wegen terug naar La Mortaise, waar ons bedje wachtte.