Start
Dag 1
Dag 2
Dag 3
Dag 4
Dag 5
Dag 6
Dag 7
Dagje Wenen
Dag 9
Dag 10

Startuur : 8u00
We waren vroeg op deze morgen.
Een voorzichtige blik door het raam voorspelde niet veel goeds.
Het had geregend en nog niet zo'n beetje. Op het eerste gezicht had de regen opgehouden.
Ontbijt in Novotel is ruime keuze.
Ik smokkel een Becelleke mee om mijn lunchbroodjes te smeren. Kan toch moeilijk met een pakje smeerboter rondrijden. Na het ontbijt : lunchpakket gemaakt, fietstassen gepakt en in regenjas de fietsen gaan ophalen. Hier dus geen overdekte gesloten fietsenparking. M.a.w. drijfnatte fietsen en met dat schuim aan mijn stuur valt dat de eerste ogenblikken niet mee. Zadels gedroogd en richting alternatieve fietsroute ons aangereikt door Novotel. Over Ebelsberg zouden we heel wat kilometer uitsparen en hoefden we niet op onze stappen terug te keren.
In Ebelsberg ging het mis.
We raakten het spoor bijster. Onze eerste bestemming : St. Florian werd nergens meer aangeduid. Het volgende doel : Enns werd wel vermeld. We reden een heel eind richting Enns, langs een drukke, gevaarlijke weg, zonder afzonderlijk fietspad. Aan een bushalte stopten we intuïtief. Er stond een bordje richting Tödling. Een blik op ons Cyclinekaartje wees de juiste richting aan. Tödling was ok op weg naar St. Florian. Afwijken van de Donauroute betekent echter ook gedaan met vlakrijden. Na Tödling moesten we uit het zadel en van de fiets. Te steile hellingen op weg naar St.Florian, maar we kwamen er. Weliswaar van een andere kant dan onze routebeschrijving voorschreef. Dat maakte dat het vermelde sterke klimmetje naar de Stift, voor ons een snelle afdaling werd. 

St. Florian Stift

'Keer terug vanwaar je komt' is niet zo'n goeie beschrijving als je de verkeerde route genomen hebt. Navraag in een tabakswinkel zette ons op (alweer een verkeerde) weg. Maar dat corrigeerde zichzelf na een paar kilometer.
Enns werd dus ons volgende doel. De oudste stad van Oostenrijk en het omrijden zeker waard. We hielden het op een paar spatten na, grijs maar droog.

Enns, oudste stad van Oostenrijk

Van Enns ging het naar Mauthausen. Al van bij het veer begon het serieus te regenen.
Het gedenkteken Mauthausen stond op ons lange dagprogramma, voor een bezoek aan het domein zelf was er niet voldoende tijd. Linda zag dat ook niet echt zitten. Te gruwelijk.
De weg naar het concentratiekamp Mauthausen is lang en steil. Ook hier moesten we van de fiets om het 'lager' te bereiken. Op de terugweg zou blijken dat er een hellingsgraad van 14% is. De helling is lang, oneindig lang, maar zeker de moeite waard.

Concentratiekamp Mauthausen

Van Mauthausen ging het naar Persenbeug, onze slaapplaats.
Inmiddels was het zo hard beginnen regenen dat naast regenjas ook regenbroek nodig was. Althans voor een uurtje.
We maakten nog een dorstig zijsprongetje in Mitterkirchen waar we op voorstel van de jonge huisober zwei Halbe dronken (elk 1 wel te verstaan en op het gemakske).
Moe maar tevreden en goed bezweet kwamen we aan bij Gasthof Böhm. Met overdekte fietsenstalling, vriendelijk onthaal én internetmogelijkheid. 'Sie können bei uns das Internet benützen ! An der Rezeption steht ein Laptop für Sie bereit. Gebühr 1,-€.
Die hebben we dan ook gebruikt, zij het met hindernissen. Al ooit eens een mail blind getypt op een qwertz-toetsenbord. (je leest het goed, qwertz en niet qwerty). Kort verslagske naar huis gestuurd na een dag van 100 km op de fiets.

Statistieken : 

Fietscomputer
  Marianne Linda
Trip 100,46 100,03
Gemiddelde 18,12 17,81
Duur 5u32.37 5u36.51
Maximum 35 34,8
Totaal 6318 3429


Hartslagmeter
Gemiddeld 141
Maximum 218
Energie 2482 kcal
Vetverbranding 320 gram

Compleet fotoalbum dag 4